Tilvenning i barnehage? 4 gode tips å ta med seg!

De siste dagene har vi delt gode tips til tilvenningsperioden på vår instagramkonto. Så fikk vi spørsmål fra en som ikke har instagram, om vi ikke kunne dele de her også – og det er klart vi kan!

Tilvenningstips #1: Bli kjent med barnehagen!

Barnehagen? Hæ, den har jeg aldri hørt om før?! Da er det jammen ikke lett når jeg plutselig etter et par dager skal være igjen der helt alene, uten mamma og pappa!

Heldigvis trenger ikke barnehagen å være helt ukjent. En fin måte å bli kjent med barnehagen på forhånd, er å tilbringe noen ettermiddager eller helger på utelekeplassen! På barnehagens nettside ligger det ofte bilder man kan se på, og kanskje til og med av de ansatte. Det er noe med det… et ansikt man har sett før kan kanskje bidra til at tilvenningen ikke oppleves så skummel.⁣

Og for mammaene og pappaene er det supert å delta på foreldremøte i forkant om barnehagen arrangerer dette. I tillegg til å gjøre seg kjent med barnehagens nettside. Her ligger ofte mye praktisk og pedagogisk informasjon tilgjengelig. Kunnskap bidrar til trygghet – det er i hvert fall min erfaring!

Tilvenningstips #2: «Er dette et trygt og godt sted å være, mamma?!»⁣

Det er noe rart med å være her i barnehagen. Det er skikkelig kult her. Masse fine leker og mange kule lekekamerater. Men mamma og pappa, de er så rare. Annerledes enn de pleier, liksom. Hvorfor det tro?! Kanskje det ikke er så fint å være her, likevel?

Utrygghet hos foreldre senses lett av barna og kan gjøre tilvenningsperioden mye vanskeligere enn den i utgangspunktet ville vært. Trygge foreldre gir trygge barn. ⁣

Stol på personalet og la barnet ditt få anledning til å bli kjent med og trygg på den voksne som tar dere i mot i barnehagen. ⁣

Om barnet ditt er lei seg når du går, avtal gjerne med personalet at de gir en lyd når ting har roet seg. Å få et bilde i innboksen av et barn som leker og koser seg utgjør all verdens forskjell når man har gått fra barnehagen med en klump i magen. 

Tilvenningstips #3: «Ha det» situasjonen!⁣⁣⁣
⁣⁣⁣
Hvor ble det av mamma nå egentlig? Hvor gikk pappa? De var jo nettopp her, men nå er de borte. Jeg leter og leter, men jeg finner dem ingen steder. ⁣⁣⁣
⁣⁣
Dette er VIKTIG! Si tydelig «ha det» når du går. Det er avgjørende for at barnet skal utvikle en trygghet og forståelse for at mamma og pappa går, men kommer tilbake og henter meg senere. ⁣⁣⁣
⁣⁣⁣
Det kan være fint å ha øvd på «ha det» situasjonen hjemme, før barnet begynner i barnehagen. Kanskje vil barnet da allerede ha begynt å utvikle forståelsen for at når mamma eller pappa sier «ha det» til meg blir de borte en liten stund, men så kommer de hjem til meg igjen!

Tilvenningstips #4 – Tiden etter tilvenning:⁣

Dette var jammen meg litt av en overgang. Før var jeg hjemme sammen med mamma eller pappa hele dagen, og nå skal jeg plutselig være her i barnehagen i maaaange timer. Det er ganske slitsomt, skal jeg si deg. For ikke å snakke om alle inntrykkene som skal bearbeides.⁣

En tilvenning varer i de fleste barnehager i 3-5 dager, men legg opp til kortere dager for barnet ditt de første ukene. Når dere endelig kommer hjem og kan være sammen etter en lang dag, vær tilgjengelig for barnet ditt! Klesvasken kan vente. ⁣

Vær interessert i hvordan barnet ditt har hatt det i barnehagen og hva barnet har gjort i løpet av dagen. Lær deg gjerne navnene på de andre barna på avdelingen, i tillegg til personalet. Dette gir deg mulighet til å samtale med barnet om barnehagen. ⁣

Lykke til med tilvenningen! ❤️⁣

Har du spørsmål knyttet til tilvenning? Send oss gjerne en melding på facebook eller instagram!

-mammaMaria

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.