MMM.. Måltidene mine!

Heldig som jeg er får jeg nyte mammas melk, både natt og dag. Til å begynne med, i mine første måneder, var det alt jeg spiste. I dag er mat så mye mer for meg. Hvor digg er det ikke å bli servert mat da, hvem liker vel ikke det? Og heldig som jeg er, er pappa ivrig etter å svinge seg på kjøkkenet. Vet du hva vi gjorde her om dagen? Lagde mat sammen! Hvordan, spør du? Jeg satt i den superkule bæremeisen min – inne på kjøkkenet! – mens pappa snekret sammen et måltid til meg. Ganske sprøtt, hva? Det var et tips fra en trofast leser å gjøre husarbeid og andre ting i hjemmet med bæremeisen. Skikkelig lurt! Med full oversikt slipper jeg jo å bli utålmodig! Det kan jeg bli ganske fort, nemlig.

Dagen begynner stort sett med grøt. Jeg liker den godt som den er uten noe ekstra, men det hender seg at det ligger ved en smakfull fruktmos. Pappa sier dette hjelper på jernopptaket mitt. Jern i kroppen? Wow. De første grøtene mine ble laget på hirse, og deretter havre og spelt. Felles for de tre typene er at det er lite gluten i de, for at det skal være mer skånsomt for magen min. Men nå som jeg har spist mye grøt og blitt større, går det i flere forskjellige typer som også inneholder mer gluten. Kort oppsummert: grøt er digg!

Lunsj varierer mellom flere ting. Før var det ofte speltlompe med pålegg som leverpostei og makrell i tomat. Jeg synes det var så stas å klare og spise maten min helt selv. En del gikk i munnen, en del gikk utenfor og ned på gulvet. Og en siste del gikk i håret. Men det gjør ikke noe at jeg griser når jeg koser meg sånn med å spise selv, sier mamma og pappa. De er mest opptatt av det de kaller MATGLEDE.

I blant spiser jeg fortsatt speltlomper, men nå får jeg vel så ofte brød med forskjellige pålegg. Men obs! Visste du at mange småttiser får i seg for mye salt, ofte gjennom kjøpebrød? Pappa lager ofte selv for å ha kontroll på saltmengden, men på rema finnes det to typer med minimalt med salt. Andre ting jeg er skikkelig glad i til lunsj er eggerøre, eller avokado og banan som moses sammen med litt kokosfett!

Så, til dagens kulinariske høydepunkt, nemlig middag! Jeg ELSKER middag! Å utforske nye smaker, nye konsistenser, nye farger – det er så gøy! Bortsett fra en gang jeg fikk lammelever. Lever? Naj, det var ikke noe for meg. Pappa sier han vil prøve å gi meg lever flere ganger, men det er visst ikke noe å stresse med, sier mamma mens hun samtidig mumler noe om en fæl lukt. Men ellers digger jeg å smake på nye middagsretter!

Pappa lager forskjellig mos og gryter til meg, og som oftest bruker han ordentlig kraft! Det er visst skikkelig bra for meg. Spesielt for noe de kaller tarmsystemet… Som gjemmer seg inne i magen min?! Kult! Hvis jeg skal velge en favorittmiddag må det nok bli kyllinggryta jeg fikk forrige uke. Da spiste jeg begge skålene pappa hadde laget, selv om den ene var ment til neste dag! Den smakte både litt sterkt og syrlig, skikkelig smaksbombe. Også den gjorde seg like godt i håret som i munnen da, for man skal faktisk kose seg med maten. Matglede, vet du.

Når kvelden kommer, så er det igjen grøt som står for tur. Det aller beste er de gangene jeg skal bade før jeg legger meg, for da rives alle klær av og jeg får frie tøyler til å hive innpå. Jeg er ikke så rutinert på å spise med skje foreløpig, så da kan du bare se for deg hvordan det blir når man spiser grøt med hendene.

Og du! Jeg er stadig på jakt etter nye, digge matopplevelser. Har du noen tips til meg? Eller en oppskrift du vil dele?

-Victor, 9 måneder

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

  • Så mye fantastisk deilig mat du spiser høres det ut som noe av de rettene må jeg få mamma til å lage🙂
    Noe jeg elsker til lunsj er bananlapper, de er lette og lage og mamma slipper å kaste bananene når de begynner å bli brune.
    Bananlapper:
    1 banan
    1 egg
    Litt havregryn
    Ca 1 ss matolje
    Moser alt i sammen og fordeler dt på et stekebrett ,
    Setter stekeovnen på 200C og lar de steke mitt i ovnen i ca 10 min litt ettersom hvor store lappene er.
    Lukas 9mnd

    • Hei Lukas! Ja, det finnes skikkelig mye god mat, eller hva?? Tror jammen meg det finnes mye vi ikke har fått smake på enda også jeg? Men bananlappene dine hørtes skikkelig gode ut. De gleder jeg meg veldig til å prøve! Takk for tipset, kompis. High five fra Victor

    • Hei, Agate! Så godt at du synes det var mange gode tips å hente. Jeg skjønner godt at du vil prøve kyllinggryte, for den synes jeg er helt fantastisk! Pappa pleier å være flink til å dele oppskrifter på Instagram. Finner du oss der? Hvis ikke ordner vi det på en annen måte! 🙂 PS: Så fint navn du har! <3

  • Så mye godt! Når begynte han med speltlompe? Har også en som omtrent bare vil spise selv. Og jeg har så dårlig samvittighet for at vi ikke har fått surret oss til å lage kraft…:(

    • Ja – mat ER godt! 🙂 Speltlomper ble jeg gjort kjent med for 2-3 måneder siden, da mamma var trygg på at jeg klarte å spise mat som ikke bare var flytende eller fri for klumper. Så rundt 7 måneder gammel. Koke kraft selv krever litt logistikk og planlegging, men jeg nøyer meg gjerne med en av de gode typene de selger på blant annet Meny. En god nummer to bak hjemmelaget! 🙂

        • Hei Andrea! Her i huset koker vi ofte kraften selv på bein eller kyllingskrog, men dette er tid- og ressurskrevende så iblant blir det en raskere løsning. Vi har benyttet oss av kyllingkraften fra Jacobs utvalgte (Meny) med god suksess. Hele kartongen på 250 ml inneholder 1,5 gr salt. En kartong holder til mange porsjoner, så da skal man kunne holde seg godt under anbefalt daglig saltmengde for de minste. Håper dette var opplysende nok. Beste hilsen fra pappaEirik. 🙂