Søvn: Små endringer krever stor tålmodighet

Illustrasjonsfoto

Vet dere hva jeg mener er de tre viktigste tingene mammaer og pappaer trenger med en baby i hus? Jeg kaller det MOT – en forkortelse for magefølelse, oppmerksomhet og tålmodighet. Spesielt de gangene ting er litt utfordrene er de helt avhengig av disse tre. Magefølelsen som forteller dere hva som er det riktige for akkurat deres baby – husk at det er dere som kjenner oss best. Oppmerksomheten hjelper dere med å tolke og forstå våre signaler, samtidig som vi opplever at vi blir sett og hørt, noe som fører til trygghet. Og tålmodigheten, den er redningen deres i så mange situasjoner, dere puster med magen og gir ikke opp.

Her i huset holder vi på å finne ut av dette med søvn akkurat nå. På natten har jeg alltid sovet godt (med unntak av perioden med søvnregresjon), men selve innsovningen har tatt laaaang tid. Jeg måtte bysses så «hardt» at mamma og pappa ble støle i armene, og redde for ryggene sine. Nå har vi innført faste og trygge kvelds- og innsovningsrutiner, noe som har hjulpet meg masse! De får meg til å slappe av og forstå at det snart er tid for å sove. Så nå går det mye fortere, bedre og smidigere – for oss alle tre. Og armene og ryggene til mamma og pappa har plutselig fått økt levetid igjen. Er du interessert i hva disse rutinene innebærer? Jeg skriver gjerne et eget innlegg rundt det i håp om å hjelpe dere også med søvn!

På dagtid har mamma og pappa prøvd å få meg til å roe med i senga, i vogna, i vippestolen eller i armene deres, men uten noe særlig hell. Jeg har jo ikke assosiert noen av de stedene med dagsøvn. På dagen sover jeg bare – og da mener jeg bare – i bæreselen min. Det var nok min eneste søvnassosiasjon? Så nå har mamma og pappa innarbeidet nye søvnassosiasjoner: smokken og en koseklut. Akkurat når jeg er døsig nok får jeg dette. Også tar vi det litt etter litt, små endringer krever stor tålmodighet. Det første målet var at jeg skulle ha én dupp i løpet av dagen et annet sted enn i bæreselen, og det målet har vi nådd. Hurra! Hvor det er varierer litt, men vi har klart det sammen. Takket være en god dose magefølelse, oppmerksomhet og tålmodighet, har mamma og pappa utfordret meg akkurat nok. Nok til at jeg klarer å finne roen andre steder, men at jeg fremdeles opplever trygghet underveis.

Hvordan er dine søvnrutiner? På dagtid? På kvelden?

– Victor, 4 måneder (Følg oss gjerne på facebook)