La oss snakke om vaksinering!

Du som velger å ikke vaksinere barnet ditt – kan du fortelle meg hvorfor? Finnes det egentlig grunner som er gode nok til å veie opp for den potensielle faren du utsetter både egne og andres barn for? Hva om ditt uvaksinerte, friske barn, blir smittet av meslinger? Ja vel, så kommer kanskje sønnen din seg gjennom infeksjonen uten å bli alvorlig syk, men hva med jenta han smittet i barnehagen? Jenta med nedsatt immunforsvar og som av ulike grunner ikke kunne følge vaksinasjonsprogrammet. Foreldrene hennes hadde ikke et valg som kunne beskyttet henne, den makten satt du på!

Eller kanskje datteren din får kikhoste? Dere tar en tur til fastlegen og på venteværelse sitter en stolt nybakt mamma med sin lille gutt som såvidt har rukket å bli fire uker. Som førstegangsmor er hun litt bekymret over surkling i brystet, og ville heller la han sjekkes av legen for å være på den sikre siden. Lite visste hun om at legekontoret var et farlig stedet for hennes nyfødte baby akkurat da. Det var der han skulle bli smittet av bakterien, som førte til en dramatisk sykehusinnleggelse. En nyfødt liten baby som enda ikke har fått mulighet til å bli vaksinert og beskyttet mot sykdommen, som datteren din nå bærer rundt på. Synes du virkelig det er greit? Å utsette andre barn for potensielt dødelige sykdommer?

Victor fikk sine første vaksiner forrige uke. Eller det vil si, sine første stikk. Allerede i sin  sjette leveuke fikk han drikkevaksine som beskytter han mot rotavirus. Vi har aldri vært i tvil om at han skulle følge vaksinasjonsprogrammet, men likevel har jeg lest en del om tematikken. At innholdet i vaksiner kan gjøre foreldre skeptiske, eller at man frykter alvorlige bivirkninger, har jeg ingen problemer med å forstå. Likevel setter jeg spørsmålstegn ved at det virker som flere og flere lander på at den beste beslutningen er å ikke vaksinere – etter å ha vurdert både fordeler og ulemper.

Hva tenker du om vaksiner? Følger ditt barn vaksinasjonsprogrammet?

– mammaMaria