Å finne roen selv?

Illustrasjonsfoto

Allerede fra første stund har menneskene rundt meg snakket om det. At jeg må lære meg «å finne roen selv». Helsesøstre, familiemedlemmer, familievenner – de mener noe om det alle sammen. Å finne roen? Hva betyr det egentlig? Er ro noe man leter etter, for så å finne? Høres veldig rart ut, synes jeg! Er ikke ro en følelse som kommer innenfra, når man er trygg og fornøyd?

Vet dere hvor jeg er skikkelig trygg og fornøyd? I armene til mamma og pappa, eller liggende tett inntil de varme kroppene deres. På dagen kan jeg kose meg lenge i eget selskap. Jeg kan underholde meg selv i babygymmen min, eller ha lange samtaler med alle de fine bamsene som bor i lekegrinda mi. Når jeg skal sove derimot, da trenger jeg litt ekstra støtte og nærhet.

Den hvite lille sengen min, som står helt tett inntil mamma og pappa sin, er grei nok den altså. Med det fine babynestet mitt, som gjør det trangt og godt, liker jeg den litt bedre. Innimellom sovner jeg der, men ikke sånn helt av meg selv – så selvregulert og selvstendig er jeg ikke enda. Hallo, jeg er bare 4 måneder jo! Om mamma og pappa hadde lagt meg ned og bare latt meg ligge, i håp om at jeg skulle finne roen selv, ville jeg brukt mye lengre tid på å lære meg det. Jeg trenger nærhet, støtte og hjelp. Jeg vil ikke gråte meg i søvn! Å være utrygg må da være et dårlig utgangspunkt for å lære noe nytt? Jeg tror i hvert fall ikke man lærer å bli trygg av å være utrygg. Hva tror du?

De siste dagene har mamma, pappa og jeg sammen begynt å jobbe litt med rutiner i forhold til søvn. Vi har både en kveldsrutine og en egen rutine på soverommet, før det er natta. Det viktigste når vi gjennomfører rutinene våre er at mamma og pappa er rolige og tålmodige, og at rutinene er tilnærmet like hver dag. Da blir det trygt og forutsigbart for meg! Er det et mål at jeg skal «finne roen selv»? Hos oss er det ikke det. Målet er at gode, faste rutiner skal gjøre meg trygg og gjøre innsovningen og søvnen til en god opplevelse. Da kommer resten av seg selv etter hvert, tror jeg! Er du enig med meg? Jeg vil gjerne høre din mening!

– Victor, 4 måneder